May, 24

Skjermbilde 2016-05-24 kl. 17.44.11

27. mai- 7. juni 2016

Lull er en ny lydinstallasjon av den norsk-amerikanske kunstneren Camille Norment, skapt spesielt til Lydgalleriet. Verket har vuggesangen som konseptuelt og tematisk utgangspunkt. Norments arbeid undersøker den menneskelige stemmen gjennom vuggevisen. Det kan som oppleves trygt og gjenkjennelig, samtidig som noe skjult og uhyggelig også finnes under overflaten. Norment er opptatt av musikkens iboende evne til å bringe lytteren ut av fatning og få henne til å miste selvkontrollen – et tema som også var sentralt i verket Rapture som Norment laget til Veneziabiennalen i fjor.

En “lull” er en trøstende vuggesang.. Navnet er hentet fra det engelske ordet “lullaby”. Norment har lenge vært interessert i hvordan faktiske, historiske hendelser forbindes med personlige og mer intime erfaringer i våre liv. I verket er det sterke kontraster mellom lullingens beroligende, hypnotiske melodi og grusomme scenarioer som formidles i sangenes lyriske språk. Stemmen blir bærer av et sammensatt register av menneskelige følelser: lengsel, frykt, beskyttelsesbehov. Ordet lullaby kommer opprinnelig fra det hebraiske ordet “Lila-Abi” – “Lilith be gone”; et utsagn som skuklle beskytte barnet mot den onde mytologiske figuren Lilith.

“Lull” består av en installasjon i begge etasjer på Østre. I verket sendes stemmer og lyder fra en etasje til en annen i en rytmisk pendelbevegelse. Verket inneholder også en ny komposisjon av Camille Norments ensemble, som består av henne selv på glassharmonika, Vegard Vårdal på hardingfele og Håvard Skaset på elektrisk gitar. På åpningen av Lull bidrar også Sofia Jernberg med vokal improvisasjon.

Lull inviterer publikum til å bli berørt av akustiske og mentale dissonanser som både skaper og avslører sosio-kulturelle spenninger.

Installasjonen er kuratert av Lydgalleriet og EKKO i samarbeid med kurator Rune Søchting, som er en del av Lydgalleriets gjestekuratorprogram. LULL er støttet av Bergen kommune, Norsk kulturråd og Festspillene i Bergen.

Konsert: Camille Norment Trio & Sofia Jernberg
27. mai kl. 19 og 21
28. mai kl. 19

Kunstnersamtale m/ Camille Norment og Anne Hilde Neset 5. june kl. 17.00

Utstillingen er kveldsåpen fredag og lørdag fra 17.00-22.00