October, 14

Tanja Orning
Alex Nowitz
Mari Kvien Brunvoll
Appleblim

15. oktober kl 20.00 – 03.00
Landmark
Dørene åpner kl 21.00
Inngang 70,-
I samarbeid med Ekkofestivalen og Nabovarsel
Lørdag den 15. oktober blir det Ekko-etterfest med «post-dubstep» fra Appleblim.

Han driver plateselskapet Skull Disco, og er en spennende artist i grense- landet mellom house, tekno og dubstep. Dubstep har vist seg å bli et av de viktigste nye uttrykkene innen klubbmusikk, en genuint ny sjanger som kombinerer estetikk hentet fra tekno, house og drum & bass med ideer fra klubbmusikken og klubblivet til de karibiske og afrikanske minoritetene i Storbritannia. London og Bristol har alltid vært viktige episenter for flere estetiske jorskjelv innen elektronisk musikk, men aldri har det vært så tydelig som med dubstep.

Før Appleblim setter i gang blir det hele tre korte solokonserter med tre usedvanlige artister. Alle tre bruker elektronikk på en intuitiv og leken måte for å utvide sitt instrument. Alle tre er virtuose og stil- sikre. Teknologien kommer aldri i veien for deres personlige uttrykk, men bygger opp om det som en integrert del musikken. Først ut er vokalkunstneren Alex Nowitz fra Tyskland. Ulastelig antrukket i dress slentrer han mellom publikum mens han harker, spytter, plystrer og vræler, mellom partier med strupesang og melodiske fisteltoner. Samtidig styrer han dataprosessering av stemmen ved hjelp av to Wii- kontrollere, noe som gjør fremførelsen veldig fysisk. Det er uberegnelig, uvanlig og rørende å følge hans dypt konsentrerte anstrengelser mens han vrenger både sjelen og kroppen i sine konserter.

Etter Nowitz følger en av våre mest anerkjente eksperimentelle musikere, Tanja Orning. Hennes Cellotronics fra 2005 snudde opp ned
på hva man kunne forvente av en klassisk skolert cellist. Oppkoblet til et elektronisk maskineri, høres celloen ut som alt annet enn cello, der hun krafser og slår, strekker og knuger strengene og tyner ut lyder man skulle forvente helt andre steder enn på en konsert. Hun opptrer jevn- lig med asimisimasa, Christian Wallumrød Ensemble, Tora Augestad og Rolf Borch (BOA), men denne kvelden er hun altså solo, med bl.a. et nytt stykke av Maja Ratkje.

Den siste av kveldens solokonserter er med den hypnotiserende Mari Kvien Brunvoll, en utøver som utmerker seg med et helt eget
personlig uttrykk i musikken og en unik, inderlig tilstedeværelse i møte med publikum. Vakker musikk laget med enkle virkemidler kombinert med et stort talent. Flere og flere har merket seg denne unike artisten og hennes særpreg som musiker. Ingen utgivelser, lite informasjon og kun et NRK-opptak av en konsert i Nederland er tilgjengelig i skrivende stund som en reell dokumentasjon av musikken hennes. Hun er først og fremst en liveartist, noe som gjør en konsertopplevelse av henne en «must-see».
Orning og Nowitz presenteres i samarbeid med Rikskonsertene.