+

Sign up to receive our newsletter

information is used solely For mailing list

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

29

.

09

.

11

29

.

09

.

11

Robert Henke (Monolake) & Christoph Bauder

I samarbeid med Ekkofestivalen

Konserten Atom av Robert Henke (Monolake) og Christoph Bauder er en spektakulær opplevelse, både for øyne og ører. 64 motoriserte heliumsballonger med innebygget lys lager mønstre av blitzregn og beveger seg i presist samspill med musikken. Det er et overveldende og kontrastfylt spill mellom hvitt og svart, lys og skygge, med Monolakes musikk som skifter mellom knitrende, knatrende elektroner og tunge, seige protoner. Tepper av naturlyder, gjennomskåret av harde mekaniske loops og dype, mørke beats. Ballongene danner et tredimensjonalt grid, som ustanselig skifter form som en blinkende tordensky.

Monolakes musikk passer best i mørke klubbkjellere. De pulserende rytmene og industrielle groovene henleder tankene til beryktede tyske nattklubber som Berghain og Tresor. Å oppleve musikken på klubber som dette oppleves av mange som å oppleve musikken i sitt “rette element”, ettersom disse nattklubbene har vært historisk viktige for den musikalske utviklingen av sjangeren og er valfartssteder for et internasjonalt publikum. Atom, som installasjon, formidler videre ideen om musikk og publikums opplevelse koordinert med lys og et arkitektonisk rom. Disse tre – vidt forskjellige – sanselige elementene danner en totalopplevelse.

Den kompliserte tekniske løsningen Atom benytter seg av er heldigvis noe som, gjennom Robert Henke og Cristoph Bauder, munner ut i en forestilling som virker enkel og morsom. De tunge rytmene til Monolake ville fremstått som mørke, nesten skumle i vanlig klubbsammenheng. I Atom er dette blitt til en forestilling som benytter seg av kreativiteten disse utestedene og miljøene i Tyskland har avlet frem. Dette er minst like morsomt som en klubbtur til Berlin. På en positiv måte er Atom, for publikum, et sted mellom å være i et mørkt kjellerlokale og nyinnspillingen av kultfilmen Tron.

Robert Henke er en pionér i bruken av bærbare datamaskiner til fremføring av musikk. Noe av det viktigste han har vært med på, er stiftelsen av selskapet Ableton. I dag brukes dataprogrammet Ableton Live av veldig mange musikere og DJ-s; det fins mange funksjoner dette programmet har som musikere bruker kreativt til å forsterke deres uttrykk og som munner ut i en god låt, en bra konsert eller et flott DJ-sett. Det handler om å se for seg hva folk trenger, hva folk ønsker og så bruke teknologien til å legge forholdene til rette. Nå som Robert Henke kan leve av musikken sin, kan han konsentrere seg om en opplevelse som folk ikke visste de ville ha. Det er absolutt tilfellet for Atom.Konserten er en del av den nye konsertserien NON FRONTAL, hvor det legges vekt på omsluttende lydopplevelser.

Henke has collaborated with Bauder (a media artist and designer based in Berlin) for Atom - 64 large helium filled balloons with built-in LED lights manipulated through the periodic patterns of the music being created. Repetition, manipulation and abstraction are key elements of their production. Atom renders a performance that challenges one’s sensation of space and time, their music is a celestial composition synchronizing sound with visual gestures.